Nederlands

Tifnit 2011

Op 21 juli in Brussel geboren van een Vlaamse moeder en een Franstalig Brusselse vader, op de dag dat heel België blijer was met de zege van Eddy Merckx op de Ronde van Frankrijk dan met de maanlanding, met een leven over de taalgrens heen, zij het in Vlaanderen, Brabant of Henegouwen, en met een studieloopbaan in Gent en een professionele loopbaan nu en Français à Bruxelles – Sire, uw land was misschien een kunstmatige constructie, maar ondertussen ben ik van uw land.

Sinds 2007 ben ik professor klinische psychologie aan de Université Libre de Bruxelles. Ik ben zowel doctor in de Biologie (Fysiologie-Biochemie, Universiteit Gent, 1997) als doctor in de Psychologie (Psychologie Clinique et Psychopathologie, Université de Lyon, 2009). Ik deed een post-doc aan de University of Michigan aan het laboratorium van Howard Shevrin (Ormond and Hazel Hunt Laboratory for the Study of Conscious and Unconscious Processes, 2003-2005). Ik werkte drie jaren als psychologe met mensen met een psychotische problematiek aan het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus te Beernem. Ik heb ook een zelfstandige praktijk als psychoanalytica.

Mijn domein van reflectie en onderzoek is het domein van de “neuropsychoanalyse“, op het snijvlak tussen psychoanalyse en neurowetenschappen.

 

*Alphaville Ariane Bazan Documentaire

HOOFDSTUK 1: Kä faire? Spoken in de stem
HOOFDSTUK 2: De ruimte van het psychisch apparaat
HOOFDSTUK 3: Enjoy! Over genotsmanagement
HOOFDSTUK 4: Van psychoanalyse naar neuropsychoanalyse

*Brussel Deze Week, ‘Culturele Aanraders’, 12.11.2008

*Gemeenschapsonderwijs, 2011

 

One thought on “Nederlands

 1. Wim Vanmechelen

  Geachte Professor,

  om te beginnen: respect voor uw werk, ik hoorde u voor de eerste keer spreken in Antwerpen (Garant) 3 weken geleden en ik vind u geweldig. Bijzonder origineel, boeiend, meeslepend en inspirerend. Inhoudelijk: ik was onder de indruk van uw presentatie en u zit zonder twijfel op een geweldig belangrijk spoor: de intersectie psychoanalyse/neurowetenschappen.
  Ik ben zelf psychiater en analyticus, aangesloten bij de Belgische School.

  Ik stuur u deze reactie naar aanleiding van de open brief in De Morgen over euthanasie. Ik vind het jammer om het te moeten zeggen over dit geweldige initiatief, maar ik denk dat het ook een gemiste kans is. Vorige week was ik op een seminarie van de School met 10 deelnemers (Ferenczi) en alle deelnemers hadden een groot probleem met euthanasie op grond van psychisch lijden. Daarom is het jammer dat deze open brief niet meer verspreid raakte om te ondertekenen (door professionals); ik denk dat de kans groot is dat het een duizelingwekkend aantal handtekeningen zou kunnen opgeleverd hebben en daardoor ineens veel meer gewicht in het debat. Persoonlijk sluit ik me overtuigd aan bij deze brief en ik vind het echt jammer dat ik niet de gelegenheid had om mee te ondertekenen. Ik denk dat ik voor velen spreek met deze opmerking.

  Los daarvan, niets dan lof voor uw werk en uw (absoluut noodzakelijk) initiatief; persoonlijk denk ik dat euthanasie omwille van psychisch lijden conceptueel een aberratie is die niet logisch kan gefundeerd worden.

  Met hartelijke en vriendelijke groet,

  Wim Vanmechelen
  Haacht
  Psychiater

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *